Sveti Pantelejmon - iscelitelj i zaštnik: Kako mu se moliti za izlečenje? (VIDEO)

Srpska pravopslavna crkva slavi 9, avgusta Svetog velikomučenika Pantelejmona, koji je postradao za Hrista 9. avgusta 304. godine. Sveti Pantelejmon priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju  zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Najdivniji hram, posvećen ovom svetitelju, nalazi se u Svetoj Gori.

 

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije /današnji grad Izmit u Turskoj/ od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je izučio lekarske nauke. Sveštenik Ermolaj prizva ga k sebi, nauči ga veri Hristovoj i krsti ga.

Sveti Pantelejmon čudotvorno je izlečio jednoga slepca, koji se nakon toga krstio. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud pokušavali da izleče ovog čovjeka. Stoga su oni optužili Pantelejmona kao hrišćanina. Pantelejmon izađe na sud pred cara Maksimijana, gde objavi da je hrišćanin. Pred carem izlieči jednog uzetog čoveka od dugotrajne bolesti. Ovo čudo mnoge neznabošce privuče hrišćanstvu.

Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i isceljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on je kleknuo i počeo da se moli. Ddelat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao posjeći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga posijeku.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu /crkva Ružica/, zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice /takozvana Ruska crkva/.

Najlepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori. To je čuveni ruski Manastir Pantelejmon,čiji je jedan od ktitora bio i srpskiknez Lazar.
Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije.

Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.
 


Čudotovorna izlečenja


Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu. On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru. To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao. Pred carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i isceljivao ga.


Predanje o maču koji nije mogao da mu poseče glavu


Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se odbi i polomi. Nije mogao da mu poseče glavu dok se Sveti Pantelejmon nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.


Mošti su mu čudotvorne


Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva). Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.


Manastir čudotvornih isceljenja u Lepčincu


Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji.

U naše vreme obnovio ga je blaženopočivši arhimandrit Pajsije Tanasijević (bivši iguman manastira Hilandara na Svetoj Gori Atonskoj) koji je u njemu okupio bratstvo. Od 1998. godine ovo je ženski manstir.


POGLEDAJTE MONAHINJU KOJA PRIPOVEDA O ČUDOTVORNIM ISCELJENJIMA



Ovo svešteno mesto je od davnina poznato i kao celebno mesto, mesto mnogobrojnih isceljenja mnogovrsnih bolesti i tegoba narodnih. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu posvednevne informacije o čudesnim isceljenjima koja bivaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Молитва прва светом великомученику и исцелитељу ПАНТЕЛЕЈМОНУ

О преславни мучениче и сјајни војниче Небескога Цара, свеблажени Пантелејмоне, изврсни подражаватељу милостивога Бога, ти си Христа неустрашиво исповедао на земљи, и разноврсне муке претрпео за Њега, због тога си добио неувенљив венац на Небу, где се вечним блаженством наслађујеш и слободно Престолу Тросунчаног Божанства предстојиш. Твоме Христоподражаватељном састрадавању по Богу прибегавамо сви ми грешни и свесрдно молимо тебе, топлог заступника и заштитника нашег: Не престај бринути се за нас невољне и тужне и угрожене, и својом молитвеном помоћи и исцелитељском силом, избављај нас увек од љутих зала, погибије и сваке друге опасности и немоћи. Јер ти си, свече Божји, примио неисцрпну благодат исцелења од Спаса нашега Исуса Христа за твоју тврду веру у Њега, спојену са чистим и беспрекорним животом, и запечаћену мучеништвом и победничком смрћу твојом. При таквој вери и даној ти благодати, ти имењаче милости, свемилостивче - Пантелејмоне, милошћу обасипаш све који прибегавају к теби у својим невољама и болестима. Знајући све то, ми са вером вапимо к теби: Услиши нас, и благопријатним посредовањем својим дај нам све што нам је у овом животу потребно и нужно за вечно спасење. А мученичком смелошћу својом умоли милостивога Бога, да по великој милости Својој помилује нас грешне и недостојне; да нас избави од земљотреса, поплаве, пожара, покоља, и свакојаког праведног гнева и претње, благовремено нас побуђујући на очиститељно и умилостивитељено, у гресима нашим, покајање; да по неизмерном милосрђу Свом, подари свима нама безопасан, тих и богоугодан живот, и победу над свим непријатељима; да све нас сачува од видљивих и невидљивих непријатеља благодаћу Својом и непобедивом војском Анђела Својих, како би смо окружени и поучавани њима поживели у овом веку у покајању, чистоти и чињену богоугодних дела; да се усрдним твојим посредовањем удостојимо добити хришћанску смрт, безболну, мирну, непостидну, избавити се од замке ваздушних кнезова таме и вечне муке, и тако постати наследници бескрајног, свеблаженог Царства. О, угодниче Божји, не престај молити се за нас грешне, да би смо ми, твојим посредовањем, избављени времених и вечних мука, величали тебе, нашег заступника и молитвеника, и вечито прослављали заједничког Владатеља и Господа нашег Исуса Христа, Коме приличи свака слава, част и поклоњење, са Његовим беспочетним Оцем, и Пресветим Духом, сада и увек, и кроза све векове. Амин.


Молитва друга

О велики Христов угодниче и преславни исцелитељу и великомучениче Пантелејмоне, душом предстојећи на Небу Престолу Божју, и наслађујући се Триипостасном славом Његовом, а телом и ликом светим почивајући у божанственим храмовима, и даном ти одозго благодаћу изливајући разна чудеса, погледај милостивим оком својим на присутне људе који се часној икони твојој с умилењем моле, и ишту од тебе исцелење и помоћ, принеси Господу Богу нашем усрдне молитве своје, и измоли душама нашим опроштај грехова. Ево, ми због безакоња наших не усуђујемо се подигнути очи своје к Небу, нити узнети молбе ни гласа неприступној слави Његова Божанства, срца скрушена и духа смерна призивамо тебе милостивог посредника пред Господом и молитвеника за нас грешне, јер си ти добио од Њега благодат да болести одгониш и страсти исцељујеш. Тебе молимо: Не презри нас недостојне који се молимо теби и иштемо помоћ твоју; буди нам у невољама утешитељ, у тешким болестима лекар, у искушењима брзи покровитељ, у очним болестима давалац прогледања, одојчади и деци у патњама најранији заштитник и исцелитељ; измоли свима све што је корисно по спасење, да бисмо твојим молитвама ка Господу Богу, добивши благодат и милост, прославили свих блага Извор и Даваоца - Бога Једнога у Тројици Светој, слављеног Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.


Молитва трећа

О велики угодниче Христов, страдалче и лекару, многомилостиви Пантелејмоне. Смилуј се надамном грешним слугом, чуј стењање и вапај мој: умилостиви Небеског Врховног Лекара душа и тела наших, Христа Бога нашега, да ми дарује исцелење од болести греха који ме притиска. Прими недостојно мољење грешнијег од свих људи. Посети ме благодатном посетом. Не узгнушај се греховних рана мојих: Помажи их уљем милости твоје и исцели ме, да као здрав душом и телом, остатак дана мојих, благодаћу Божјом, узмогнем провести у покајању и угађању Богу, и удостојим се примити благи крај живота мога. О, угодниче Божји, умоли Христа Бога да твојим заступништвом дарује здравље телу моме и спасење души мојој. Амин.



Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар