Fizičar otkrio smisao života?!

U novom naučnom radu, Džeremi Ingland, fizičar Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) objašnjava kako jednostavni fizički zakoni čine složeni život verovatnijim. Drugim rečima, veće iznenađenje bi bilo da nema života u svemiru, nego da postoji planeta puna života kakva je Zemlja. Ovaj naučnik tvrdi da život nije toliko misteriozan kao što se čini, uprkos tome što je nastao iz nežive materije.

 geralt / Pixabay


Šta je zajedničko za sve materije? Sve apsorbuju i emituju energiju. Dok kamen apsorbuje malu količinu energije, pre nego što ostatak rasprši nazad u svemir, život upija više energije i otpušta manje. To ga čini boljim za redistribuciju energije i proces konvertovanja i trošenja energije je jednostavno fundamentalna karakteristika svemira.

Prema Inglandu, drugi zakon termodinamike životu daje značenje.

Zamislite šolju vruće kafe koja se nalazi na sobnoj temperaturi. U jednom trenutku će i šoljica kafe poprimiti sobnu temperaturu i tako će i ostati – njena energija se rasula.

Sada zamislite molekule toplog praiskonskog okeana. Ingland tvrdi da se materija polako, ali neizbežno reorganizovala u oblike koji bolje koriste toplu energiju okeana.

Snaga Inglandove teorije je u tome da ona daje uvid u fizičke osnove Darvinove teorije evolucije i pomaže u objašnjavanju nekih evolucionih tendencija koje sama evolucija ne može objasniti.

Prilagođavanje koje nije od očigledne koristi vrstama, mogu se objasniti ovom teorijom.

“Razlog zbog kog organizam pokazuje karakteristike X više nego Y,ne moraju biti zbog toga što je X u boljoj formi od Y, nego zato što fizička ograničenja čine razvoj jednostavnijimza X, nego za Y”, kaže on.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар