Vremenska prognoza za 2017. godinu po metodi Koljčickog (januar-april)

Hladnija zima zbog promene smera kretanja Golfske ztruje * Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, koji se više od deceniju jedini u Srbiji bavi dugoročnom prognozom po uzoru na čuvenog ruskog prognostičara Borisa Koljčickog, prognozirao je vreme u nastupajućem periodu, januar - april 2017. godine.

 



Poznati meteorolog amater Radivoj Komazec iz Sivca kod Kule pravi dugoročne prognoze zasnovane na atmosferskim kolebanjima u periodu između 25. decembra i 7. januara i metodama legendarnog prognostičara Borisa Koljčickog. Prema promenama koje precizno zapisuje tokom 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića, Komazec pravi prognozu za svih 12 meseci u godini. Zasad je sačinio grafikone za prva četiri meseca u ovoj godini.

– Ove godine imaćemo nešto hladniju zimu, jer je došlo do promene smera kretanja Golfske struje – objasnio je Komazec za dnevni list Kurir, dodajućio kako temperaturu u dbelom minusu možemo da očekujemo tokom prvog meseca 2017, u čemu očigledno nije pogrešio.

- U januaru nas očekuju veća zahlađenja oko Božića i oko Svetog Save, kad će se temperatura spuštati do minus 10 stepeni u većem delu zemlje. U tim periodima će ne samo jutarnje, nego i dnevne temperature biti ispod nule. Veći deo januara biće u minusu, dok će najviša temperatura biti 12. i 21. i iznosiće plus osam stepeni - najavljuje Komazec u "Novostima".

Januar će, ističe "sivački Koljčicki", obeležiti smena kiše, susnežice i snega, kako za Božić, tako i u drugoj polovini meseca. U februaru će u prvih sedam dana biti prolazne susnežice i slabog snega, posle 15. kiše i susnežice, i ponovo snega oko 25. u mesecu.

Prema progozi Komazeca mraz iz januara nas neće napustiti ni u februaru, kada će jutarnja temperatura biti nekoliko stepenu u minusu.

– Prvih nedelju dana u februaru biće jutarnjih mrazeva, temperatura će se kretati od minus 4 C do nekoliko stepeni u plusu. Moguća je prolazna susnežica sa slabim snegom. Od sredine druge nedelje u februaru očekuje nas nešto toplije vreme bez jutarnjih mrazeva. Jutarnja temperatura će se kretati oko 0 do plus 2 C, dok će dnevne temperature ići i do plus 10 C – rekao je Komazec i dodao da nas već u drugoj polovini februara ponovo očekuje zahlađenje.

– Druga polovina meseca biće promenljiva s kišom, susnežicom, biće vetra sa jutarnjim mrazevima – objasnio je poljoprivredni tehničar iz Sivca.

I početak marta će, prema prognozi Komazeca, biti hladan i praćen jutarnjim mrazevima.

– Mart počinje s jutarnjim mrazevima i temperaturom koja će se kretati od oko minus 3 C ujutro, dok će dnevne ići do plus 8 C, a moguće je da će biti malo više vetra nego ranijih godina. Od 8. marta možemo da očekujemo blago otopljenje i temperature koje će biti oko plus 12 C, dok će temperatura u drugoj polovini meseca porasti i do plus 19 C – kazao je Komazec.

Prema njegovim rečima, kiša će u martu padati 3,7,15, 22. i 28. marta.

Najzad, u aprilu će biti manje padavina nego što je uobičajeno za taj mesec.

– U aprilu će često duvati košava, dok će temperature biti u proseku za to doba godine. Krajem meseca temperatura će ići iznad 24 C. Zanimljivo je da će biti daleko manje padavina nego obično – objasnio je Komazec.

Ilustracija: skandalozno.rs
Izvor: Kurir, NovostiOnline
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар