VELIKO OTKRIĆE: NASA ima dokaze da postoji život van Zemlje!

NASA ima nove dokaze da postoji život van Zemlje - na Saturnovom mesecu Enceladu, ali i na Jupiterovom mesecu Evropa!

FOTO: NASA



U toku je konferencija Američke svemirske agencije (NASA), na kojoj su predstavljena najnovija otkrića o Sunčevom sistemu  -  Saturnov mesec Encelad i Jupiterova Evropa su "nastanjiva područja", njihovi predeli oko kojih izvire topla voda i tečni vodonik verovatno mogu održavati život.

Od svih prirodnih satelita u Sunčevom sistemu Encelad najsličniji Mesecu i da se ispod surovih uslova na površini krije okruženje potencijalno pogodno za nastanak životnih formi.

Kako je objavila NASA, na Enceladu se nalazi površinski okean.  Encelad ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji - amonijak, CO2 i vodonik, kao i neke organske materije.

Naučnici smatraju da je postojanje vode u tečnom stanju ključno za opstanak živog sveta.

Istraživanja pokazuju da na Saturnovom mesecu Enceladu postoji hemijska energija koja može podržavati život.

Druga studija, otkriva nove dokaze koji potvrđuju da iz Jupiterovog meseca Evrope izbijaju gejziri vode.

Naučnica projekta "Kasini" Linda Spilker iz NASA saopštila je da je otkriće napravila sonda Kasini, koja se nalazi u Saturnovoj orbiti već 13 godina i koja je pronašla vodonik na Enceladusu.

Naučnici navode da su meseci Enceladus i Evropa potencijalni "okeanski svetovi", gde je život sličan zemlji moguć uz prisustvo pravih uslova.

Prema njima, Enceladus gotovo da ispunjava sve uslove, ali za sada nisu primećeni mikrobi i mikroorganizmi.

Kako NASA naučnici opisuju, ti svetovi su okovani debelim slojem leda, kao što je Zemlja obavijena atmosferom, a unutra, gde se sumnja da su velike količine vode, dešavaju se razni hemijski procesi koji mogu dovesti do pojave života sličnom ovom na Zemlji uprkos odsustvu Sunca.

Teleskop "Habl" je pokazao da voda izbija na najtoplijem delu Jupiterove Evrope. Ovo je drugi put da je tzv. perjanica vode uočena na istom mestu.

"Ovo je značajno jer ostatak planete nije lako predvideti ili razumeti, a ovo se događa drugi put na najtoplijem mestu", rekao je Britni Šmit, autor studije Evropa.

Izvor: mondo.rs
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар