Odluka Sinoda SPC: Srbi dobijaju novog sveca

Arhimandrit Stefan Jadranin, učitelj Vuka Karadžića biće proglešen za sveca. Tako je odlučeno tokom Sabora SPC.



Predlog da Vukov učitelj bude proglašen za sveca, dala je još početkom godine eparhija šabačka.

Kako je tad rekao vladika šabački Lavrentije ova inicijativa je pokrenuta u godini obeležavanja jubileja – 700 godina Manastira Tronoša kod Loznice.

- Arhimandrit Stefan bio je prvi učitelj Vuka Stefanovića Karadžića, veliki rodoljub i slobodar, izuzetan duhovnik i intelektualac, ali i čovek koji je postradao boreći se za svoj rod. Njega su otrovali Turci kada je otišao da ih zamoli za uslugu kako bi pomogao narodu kome je pretila glad. Mada je znao šta ga čeka, nije želeo da sedi skršteni ruku i brigu o svom narodu platio je najvećom mogućom cenom – svojim životom - rekao je tad vladika Lavrentije.

Podsetimo, Sabor Srpske pravoslavne crkve danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.


U novi Sinod – "crkvenu vladu", izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sabor je doneo odluku da i zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom od danas bude mitropolit dabrobosanski.

Episkop Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku, umesto Hrizostoma.

Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija posle izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije.

Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.

Do promena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergije iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.

Izvori novinske agencije Beta u SPC tvrde da u poslednjih deset godina nije bilo mirnijeg sabora od danas završenog. Oni navode i da je to bio najkraći sabor jer je završen posle devet dana zasedanja.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар