Dugoročna prognoza vremena za jesen i zimu 2017-2018.

Dugoročna prognoza vremena za jesen i zimu 2017-2018: Posle izuetno toplog leta sa rekordnim brojem tropskih dana, jesen 2017. prijatna sa dosta lepih dana.  Kada je zima 2017/2018. u pitanju, izgleda da ne treba strahovati od esktremnih hladnoća, poput prošlogodišnjih. U odnosu na prethodnu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do proleća, ove godine nas očekuje poprilično blaga zima sa srednjem temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen. Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca

Pezibear / Pixabay


Iza nas je izuzetno toplo leto koje je donelo čak 60 tropskih dana i esktremne vrućine sa temperaturama iznad 40 stepeni Celijusa.

Period lepog vremena se nastavlja i u septembru, sa više lepih dana i temperaturama iznad proseka. koji će biti dva stepena viši nego što je to višegodišnji prosek za ovaj mesec - prosečna će biti u intervalu od 17 do 20 stepeni. Kiša će u septembru padati samo 8 do 10, a na planinama od 10 do 12 dana. 

- Septembar zadržava toplo vreme, iznad proseka. Očekujemo smenu sunca i oblaka, ali ostaje toplo. U narednom periodu, temperature će nas podsetiti na tropske vrućine, pa će krajem prve dekade biti oko 30 stepeni Celzijusa, a u ponedeljak, 11. septembra, živa u termometru stiće će do 34. podeoka - rekao je za Blic meteololog Đorđe Đurić. - Posle ta dva "tropska" dana, dolazi nam kratko osveženje sa kišom i grmljavinom, temperatura će opasti, ali će biti u skladu sa normalnim vrednostima, bez jačeg zahlađenja - kaže Đurić.

Prema prognozama meteorloga, i u oktobru će temperature biti znatno više nego što se očekuje, tako da nas Miholjsko leto ove godine neće mimoići.

- Na samom početku oktobra možemo očekivati nekih tri do pet dana kada će vreme biti sunčano, jedno pravo miholjsko leto sa temperaturama od 23 do 27 stepeni - rekao je Đurić. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biće oko 19 stepeni. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

Letnje suše nastaviće se tokom rane jeseni, a osveženje u vidu padavina možemo očekivati početkom oktobra.

- Uticaj visokih temperatura tokom letnjeg perioda osetiće se u mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosek u većem delu zemlje, navodi se u izveštaju RHMZ. Maksimalna predviđena temperatura u novembru biće 12 stepeni.

MariaGodfrida / Pixabay


Kada je zima u pitanju, izgleda da ne treba strahovati od esktremnih hladnoća, poput prošlogodisnjih. Podsetimo se da ce upravo minula zima ostati registrovana kao četvrta najsušnija i dvanesta najhladnija, sa četiri talasa hladnoće.

U odnosu na nju, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do proleća, ove godine nas očekuje poprilično blaga zima sa srednjem temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana.

Kiša i sneg će padati od 32 do 42 dana, a na planinama do 50 dana.

Iako blaga, ova zima će biti znatno jača od rekorda najtoplije, kada je 1989. izmereno čak 26,4 stepena Celzijusovih.

(Izvor: Blic)



Sezonska prognoza vremena Republičkog hidromeorološkog zavoda Srbije


SEPTEMBAR 2017: Topliji i prosečno suv

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.9ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 44 mm.


OKTOBAR 2017: Topliji i prosečno vlažan, Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 10.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobrska suma padavina iznosiće oko 36 mm.


NOVEMBAR 2017: Topliji i malo suvlјi, ipak, količina padavina u granicama proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku vivšim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.


DECEMBAR 2017: Blaži i malo suvlјi, količina padavina ipak u granicama višegodišnjeg proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 6.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.


JANUAR 2018: Malo blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -0.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.


FEBRUAR 2018: Blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 7.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 33 mm.

Izvor: Republički hidromeorološki zavod Srbije
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар